پیش بینی یک اقتصاددان درباره نرخ تورم در سال 1403/ چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟

مریم فکری: در حالی پرونده تورم در سال 1402 با نرخ بالای 40 درصد بررسی شد که وعده دولتی ها کاهش نرخ تا سطح 20 درصد است. در روز ابتدایی 1403 ابتدا رییس سازمان برنامه گفت که ما به دنبال این هستیم که در سال جدید تورم را وارد کانال 20 درصد کنیم. حالا هم وزیر اقتصاد در گفت وگویی عنوان کرد: سال 1403، تورم پایین تر و در مسیر بسیار کمتر از سال جاری خواهد بود و از 46 درصد امسال قطعا کمتر می شود.

اما نکته ای که در این میان اهمیت دارد، این که کارشناسان و آمارها نشان می دهد که دولت در کنترل و مهار تورم در سال گذشته توفیقی نداشت. به اعتقاد کارشناسان، شقاقی خاطرنشان کرد: به سه دلیل افزایش قیمت دلار در اسفندماه 1402، فشار تحمیلی به واسطه ناترازی های اقتصاد کلان و تشدید انتظارات تورمی، امکان کاهش تورم در مقایسه با سال 1402 سخت تر خواهد شد.

چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟

در همین خصوص وحید شقاقی، اقتصاددان در گفت وگو با خبرگزاری مجله برترین ها در پاسخ به این پرسش که چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟ گفت: میانگین تورم طی 50 سال اخیر حدود 20 درصد بوده است، در حالی که طی 5 سال اخیر یعنی دوره 1397 تا 1401 میانگین تورم به دو برابر تورم بلندمدت افزایش یافته و به بیش از 40 درصد رسیده است.

وی افزود: برآوردهای بنده حکایت از این دارد تورم سال 1402 طبق گزارش بانک مرکزی حدود 45 درصد و طبق گزارش مرکز آمار نیز حدود 42 درصد اعلام خواهد شد. بنابراین طولانی ترین دوره تورمی بالای اقتصاد ایران (بیشتر از میانگین بلندمدت) از زمان انتشار آمارهای بانک مرکزی تاکنون ثبت شده، به طوری که همواره حداکثر طول دوره تورمی بالا در اقتصاد ایران 3 سال بوده است.

این اقتصاددان متذکر شد: این در شرایطی است که با لحاظ تورم سال 1402، ششمین سال مستمر تورمی بالا ثبت شده است و هر چقدر طول دوران تورم های بالا بیشتر شود، فشار مضاعف تری بر پیکره دهک های میانی به پایین وارد خواهد شد.

شقاقی عنوان کرد: با توجه به اهمیت و ضرورت فوری کنترل تورم برای اقتصاد ایران، سال 1402 سال «مهار تورم، رشد تولید» نام گذاری شد و دولت موظف شد اقدامات جدی در این خصوص انجام دهد.

وی تصریح کرد: آنچه به تدریج بیشتر خود را نشان داد، این بود که بهبود دیپلماسی اقتصادی در کنار کنترل رشد نقدینگی در دستور کار دولت قرار گرفته است.

پیش بینی یک اقتصاددان درباره نرخ تورم در سال 1403/ چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟

این اقتصاددان در ادامه گفت: رشد نقدینگی در ابتدای سال 1402 معادل 33 درصد بود که با سیاست های بانک مرکزی در کنترل ترازنامه بانک ها و سخت گیری برای تقویت انضباط شبکه بانکی، رشد نقدینگی به حدود 25 درصد هدف گذاری بانک مرکزی کاهش یافت. در ضمن در کنار سیاست کاهش رشد نقدینگی، بهبود دیپلماسی اقتصادی و مدیریت انتظارات تورمی موجب شد تورم نقطه به نقطه از حدود 55 درصد فروردین 1402 به 36 درصد در بهمن ماه 1402 کاهش یابد.

شقاقی افزود: با این حال به نظرم اتخاذ این دو سیاست یعنی بهبود دیپلماسی اقتصادی در کنار کنترل رشد نقدینگی، کفایت لازم را برای کاهش پایدار و پیوسته تورم در اقتصاد ایران ندارد.

وی عنوان کرد: بخش واقعی اقتصاد ایران به دلیل ساختارهای غیررقابتی و گسترش شبه دولتی ها کارکرد خود را از دست داده است و گسست بخش پولی از بخش واقعی اقتصاد در کنار ناترازی های اقتصاد کلان موجب شده اند اولا نقدینگی در تولید هضم نشود و ثانیا فشار سنگینی بر بودجه دولت، بانک مرکزی و شبکه بانکی جهت مقابله با ناترازی های اقتصاد تحمیل شوند.

این اقتصاددان متذکر شد: از این رو به نظر می رسد بنا به ماهیت تورمی اقتصاد ایران، سیاست کنترل رشد نقدینگی توسط بانک مرکزی امکان تداوم نخواهد داشت و به ناچار مجدد روند افزایشی رشد نقدینگی از سر گرفته خواهد شد.

شقاقی تصریح کرد: این اتفاق در ماه های پایانی سال 1402 کاملا مشاهده میشود و گلایه های مکرر از کمبود سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی و رکود شدید تحمیلی از همین محل در کنار تنگنای شدید منابع مالی دولت برای مقابله با ناترازی های اقتصاد کلان موجبات شکست سیاست کاهش رشد نقدینگی بانک مرکزی را در پی خواهد داشت.

پیش بینی تورم 1403

وی با پیش بینی نرخ تورم در سال 1403، گفت: با وجود تلاش دولت برای کاهش تورم نقطه به نقطه در سال 1402، به نظرم چند عامل تلاش های دولت را در کنترل و کاهش تورم برای سال 1403 سخت خواهد ساخت.

این اقتصاددان افزود: چندین ماه بود که قیمت دلار بازار آزاد حول و حوش 50 هزار تومان در نوسان بود، با این وجود در اواخر سال – اسفندماه- قیمت دلار حدود 20 درصد افزایش یافت و به مرز 60 هزار تومان رسید.

شقاقی تصریح کرد: طبق محاسبات بنده با فرض ثبات سایر عوامل تورم زا، درصورت تداوم این نرخ به مدت حدود سه ماه باید منتظر افزایش تورم 8 درصدی صرفا از این محل باشیم و این تورم 8 درصدی حوالی خردادماه 1403 به تورم نقطه به نقطه 36 درصدی بهمن ماه 1402 افزوده شده و تورم نقطه به نقطه خردادماه 1403 به محدوده 44 درصد خواهد رسید.

وی عنوان کرد: درضمن برای سال 1403 چند نگرانی بابت افزایش تورم دارم. اول از مسیر تشدید ناترازی های اقتصاد کلان است. اقتصاد ایران هم اکنون با ناترازی های صندوق بازنشستگی- برق- گاز- بنزین- آب و فرونشست زمین- بانکی و نیز کسری های تجاری غیرنفتی و حساب سرمایه دست و پنجه نرم می کند.

این اقتصاددان تصریح کرد: آخرین گزارش های بانک مرکزی نشان از این دارد که کسری های تجاری غیرنفتی به بیش از 15 میلیارد دلار رسیده است. در ضمن طی سال های اخیر به دلیل خروج گسترده سرمایه و عدم جذب سرمایه به کشور، کسری حساب سرمایه هم روندی افزایشی داشته و در آخرین گزارش بانک مرکزی، این کسری نیز به حدود 15 میلیارد دلار رسیده است.

شقاقی متذکر شد: بدیهی است این ناترازی ها و کسری ها در سال 1403 به دولت فشار خواهد آورد و ضمن تشدید کسری های بودجه دولت بر بازارساز ارز نیز فشار وارد کرده و هر کدام یک قدرت تورم زایی بالا در سال 1403 دارند.

وی عنوان کرد: موضوع بعدی بحث تشدید انتظارات تورمی است. سال آینده انتخابات امریکا در آبانماه (نوامبر 2024) برگزار خواهد شد و درصورت پیروزی ترامپ احتمال بازگشت کمپین فشار بزرگ وجود دارد. بنابراین به دلیل سابقه تاریخی تحریم های فشار بزرگ، احتمال تشدید نااطمینانی های سیاسی و اقتصادی وجود دارد.

این اقتصاددان یادآور شد: از طرف دیگر برداشت بنده این است حتی درصورت پیروزی مجدد دموکرات ها هم شرایط سهولت در تحریم های اقتصادی برداشته خواهد شد. از این رو از کانال افزایش انتظارات تورمی، احتمال افزایش تورم وجود دارد.

شقاقی خاطرنشان کرد: درمجموع به سه دلیل اشاره شده یعنی افزایش قیمت دلار در اسفندماه 1402، فشار تحمیلی بواسطه ناترازی های اقتصاد کلان و تشدید انتظارات تورمی، امکان کاهش تورم در مقایسه با سال 1402 سخت تر خواهد شد.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی هدف کاهش تورم به کانال 20 درصد را مطرح کرده است این درحالی است که با توجه به مطالب اشاره شده، با فرض سناریوی میانه، تورم همچنان در کانال 40 درصد باقی خواهد ماند.

پیش بینی مهم تاجگردون از تغییرات قیمت بنزین/ معیار ثروتمندی دهک دهم در ایران عجیب است

نرخ دلار در سال 1403 در چه محدوده ای خواهد بود؟

این اقتصاددان در عین حال گفت: همان طور که اشاره داشتم، در اواخر سال – اسفندماه 1402- قیمت دلار حدود 20 درصد افزایش یافت و به مرز 60 هزار تومان رسید.

شقاقی افزود: دو اقدام بانک مرکزی در اسفندماه 1402 یعنی انتشار گواهی 30 درصدی و توزیع سکه نیز سیاست های غلط بوده و ضمن تحمیل هزینه های سنگین به سیستم بانکی و اقتصاد، با شکست مواجه شدند.

وی تصریح کرد: با توجه به افق تورمی 40 درصدی در سناریوی میانه برای سال بعد، برپایه نظریه قدرت برابری خرید و احتساب قدرت دلاری نقدینگی، در سناریوی واقع بینانه سال 1403 قیمت دلار در محدوده 70 تا 75 هزار تومان خواهد بود.

223225

پیش بینی یک اقتصاددان درباره نرخ تورم در سال 1403/ چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پیش بینی یک اقتصاددان درباره نرخ تورم در سال 1403/ چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پیش بینی یک اقتصاددان درباره نرخ تورم در سال 1403/ چرا دولت نتوانست نرخ تورم را مهار کند؟"، کلیک کنید.