خلاصه کتاب رجعت ( نویسنده محمد بن حسن حر عاملی )

کتاب رجعت (الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة) اثر گرانسنگ محمد بن حسن حر عاملی یکی از مهم ترین منابع شیعی در اثبات پدیده بازگشت گروهی از انسان ها پس از مرگ و پیش از قیامت است. این کتاب با استناد به آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) به تبیین این باور اساسی شیعه می پردازد.

خلاصه کتاب رجعت ( نویسنده محمد بن حسن حر عاملی )

رجعت مفهومی عمیق و بنیادین در اعتقادات شیعی است که به معنای بازگشت عده ای خاص از مؤمنان خالص و کافران ستمگر به زندگی دنیوی پیش از وقوع قیامت کبری است. این بازگشت نه تنها یک امکان بلکه یک ضرورت عقیدتی در مکتب اهل بیت (ع) تلقی می شود و ریشه های آن در آموزه های قرآنی و روایات متعددی که از ائمه اطهار (ع) به دست ما رسیده به وضوح قابل مشاهده است. محمد بن حسن حر عاملی فقیه و محدث بزرگ شیعه در قرن یازدهم هجری با تألیف کتاب «الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة» که به اختصار «رجعت» نامیده می شود اثری جامع و ارزشمند را در این زمینه ارائه کرده است. این کتاب که به تعداد دوازده باب متناسب با شمار ائمه معصومین (ع) تنظیم شده هر باب را به اثبات جنبه ای از مسئله رجعت اختصاص داده و با بهره گیری از بیش از ۶۷۰ حدیث و دلیل نقلی و عقلی بنیان های این اعتقاد را تحکیم می بخشد. اهمیت این اثر نه تنها در حجم بالای روایات و آیات گردآوری شده است بلکه در شیوه استدلال و پاسخگویی به شبهات نیز بسیار قابل توجه است. حر عاملی با رویکردی عالمانه و دقیق به تبیین فلسفه رجعت پرداخته و آن را نه تنها یک پدیده صرفاً معجزه آسا بلکه بخشی از طرح الهی برای تکمیل سیر تکاملی انسان ها و تحقق عدالت مطلق در جهان می داند. این اثر برای هر پژوهشگر و علاقه مند به مباحث کلامی و اعتقادی شیعه به ویژه در زمینه معاد و آینده تاریخ بشر یک منبع حیاتی و غیرقابل چشم پوشی محسوب می شود. مطالعه این کتاب می تواند درک عمیق تری از ابعاد مختلف اعتقاد به رجعت و جایگاه آن در منظومه فکری شیعه فراهم آورد و پاسخگوی بسیاری از پرسش ها و ابهامات باشد.

معرفی کتاب رجعت

کتاب رجعت که نام کامل آن «الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة» است اثری بی بدیل از عالم برجسته شیعه شیخ محمد بن حسن حر عاملی نویسنده کتاب گرانسنگ «وسائل الشیعه» است. این کتاب به طور خاص به تبیین و اثبات یکی از مهم ترین و در عین حال بحث برانگیزترین عقاید شیعی یعنی «رجعت» می پردازد. رجعت به معنای بازگشت گروهی از انسان ها اعم از مؤمنان خالص و کافران سرسخت به زندگی دنیوی پس از مرگ و پیش از برپایی قیامت کبری است. این مفهوم بر خلاف معاد که شامل بازگشت همگانی تمامی انسان ها در روز حساب است جنبه ای خاص و محدود دارد و تنها شامل افراد برگزیده یا بسیار شریر می شود.

حر عاملی در این کتاب با ساختاری دوازده بابی به تعداد ائمه طاهرین (ع) به بررسی ابعاد مختلف رجعت می پردازد. هر باب به اثبات و تبیین یکی از جنبه های این عقیده اختصاص یافته است. او برای اثبات مدعای خود به حدود هفتاد آیه از قرآن کریم استناد می کند که مفسران و علمای شیعه آن ها را ناظر بر مسئله رجعت می دانند. علاوه بر آیات کتاب مملو از روایات و احادیث رسیده از حضرات معصومین (ع) است که شمار آن ها از ۶۷۰ حدیث فراتر می رود. این حجم عظیم از مستندات روایی کتاب را به یکی از جامع ترین منابع در این زمینه تبدیل کرده است.

یکی از نکات کلیدی که حر عاملی در این کتاب بر آن تأکید دارد این است که رجعت جنبه همگانی ندارد. این پدیده اختصاص به دو گروه عمده دارد: اول مؤمنان صالح العملی که در بالاترین مرحله ایمان قرار دارند و سیر تکاملی آن ها در زندگی دنیوی ناتمام مانده است. بازگشت این گروه به منظور تکمیل مسیر معنوی شرکت در حکومت جهانی حق و عدالت حضرت مهدی (عج) و درک افتخار همراهی با ایشان است. دوم کفار و طاغیان ستمگری که در پایین ترین مرحله کفر و ظلم قرار دارند و باید پیش از قیامت مجازات های دنیوی متناسب با اعمالشان را بچشند. این بازگشت به منظور تحقق عدالت الهی و نشان دادن عظمت قدرت خداوند است همانند آنچه بر اقوام سرکش گذشته مانند فرعونیان یا قوم عاد و ثمود گذشت. این دو گروه با بازگشت خود به دنیا درس های بزرگی برای بشریت خواهند بود و نشانه های مهمی از عظمت الهی و مسئله رستاخیز را به نمایش خواهند گذاشت تا انسان ها به اوج تکامل معنوی و ایمان دست یابند. کتاب رجعت نه تنها به اثبات این عقیده می پردازد بلکه به شبهات مطرح شده از سوی منکران نیز پاسخ های مستدل و قاطع می دهد و جایگاه این عقیده را در منظومه فکری شیعه تبیین می کند.

مشخصات کتاب الکترونیک

کتاب رجعت اثر ارزشمند محمد بن حسن حر عاملی علاوه بر نسخه های چاپی به صورت الکترونیک نیز در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است تا دسترسی به این منبع غنی از دانش شیعی آسان تر شود. نسخه الکترونیک این کتاب توسط «نشر موعود عصر» منتشر شده که خود نشان از اهتمام این انتشارات به مباحث مهدویت و عقاید مرتبط با آن دارد. این نسخه دیجیتال امکان مطالعه و پژوهش را برای طیف وسیعی از مخاطبان از جمله دانشجویان پژوهشگران و عموم شیعیان فراهم می آورد. با توجه به محتوای تخصصی و استنادی کتاب دسترسی آسان به آن می تواند در تعمیق فهم و دانش در زمینه رجعت بسیار مؤثر باشد.

در ادامه مشخصات کلیدی نسخه الکترونیک کتاب رجعت در قالب یک جدول برای دسترسی بهتر به اطلاعات ارائه شده است:

مشخصه توضیح
نام کتاب کتاب رجعت (الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة)
نویسنده محمد بن حسن حر عاملی
ناشر چاپی نشر موعود عصر
سال انتشار ۱۳۹۷
فرمت کتاب EPUB
تعداد صفحات ۵۱۹
زبان فارسی
شابک ۹۷۸-۹۶۴-۲۹۱۸-۵۴-۶
موضوع کتاب کتاب های کلام و عقاید کتاب های اهل البیت کتاب های حدیث
قیمت نسخه الکترونیک ۱۰۰,۰۰۰ تومان

این نسخه الکترونیک با فرمت EPUB ارائه شده که یکی از رایج ترین فرمت ها برای کتاب های الکترونیکی است و قابلیت انطباق با انواع دستگاه های مطالعه از جمله تلفن همراه تبلت و رایانه را دارد. با نصب اپلیکیشن های مخصوص کتابخوانی کاربران می توانند به راحتی این کتاب را مطالعه کرده و از امکاناتی نظیر جستجو در متن نشانه گذاری و یادداشت برداری بهره مند شوند. ترجمه و تحقیق این اثر ارزشمند توسط واحد پژوهش مؤسسه موعود عصر (عج) انجام شده است. در این فرآیند تلاش شده تا با رعایت اصل امانت ترجمه ای روان و سلیس از متن عربی کتاب ارائه شود. متن اصلی کتاب از مجموعه «نرم افزار جامع الأحادیث» تولید مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور اخذ شده و پس از بازخوانی به روزرسانی منابع و نشانه گذاری روایات برای انتشار آماده گردیده است. این تلاش ها نشان دهنده دقت و وسواس در ارائه نسخه ای معتبر و قابل اعتماد به مخاطبان است.

فهرست مطالب کتاب

کتاب «الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة» اثر شیخ حر عاملی با چینشی دقیق و منطقی در دوازده باب تدوین شده است تا به صورت جامع و مرحله به مرحله به اثبات مسئله رجعت بپردازد. این ساختار دوازده گانه نه تنها به تعداد ائمه طاهرین (ع) است که خود نشان از ارادت نویسنده دارد بلکه یک سیر منطقی را برای مخاطب فراهم می آورد تا از مقدمات تا پاسخ به شبهات ابعاد مختلف رجعت را درک کند. هر باب به موضوعی خاص اختصاص دارد و در مجموع تصویری کامل و مستدل از این عقیده شیعی را ارائه می دهد.

باب اول: مقدمات این باب به تبیین مفاهیم اولیه و ضروری برای درک مسئله رجعت می پردازد. در این بخش تعاریف لغوی و اصطلاحی رجعت ارائه شده و اهمیت پرداختن به این موضوع در عقاید شیعی مورد تأکید قرار می گیرد. این مقدمات پایه ای برای ورود به بحث های عمیق تر در باب های بعدی فراهم می آورد.

باب دوم: دلایل صحت امکان و وقوع رجعت در این باب نویسنده به ارائه براهین عقلی و نقلی برای اثبات امکان وقوع رجعت و صحت آن می پردازد. این بخش به عنوان ستون فقرات استدلالی کتاب نشان می دهد که رجعت نه تنها محال نیست بلکه از منظر عقل و شرع قابل اثبات و پذیرش است.

باب سوم: آیات قرآن کریم درباره رجعت این باب به بررسی و تحلیل حدود هفتاد آیه از قرآن کریم می پردازد که مفسران شیعه آن ها را ناظر بر مفهوم رجعت می دانند. حر عاملی با تفسیر و تبیین این آیات نشان می دهد که ریشه های قرآنی این عقیده تا چه حد عمیق و مستحکم است.

باب چهارم: شباهت وقایع گذشته بر امتّ های پیشین و امّت اسلام در این بخش نویسنده به شباهت هایی میان وقایع رخ داده برای امت های گذشته و امت اسلام اشاره می کند. این شباهت ها به عنوان دلیلی بر امکان تکرار پدیده هایی نظیر رجعت در امت کنونی مطرح می شوند و از سنت های الهی در طول تاریخ پرده برمی دارند.

باب پنجم: پیشینه رجعت در امّت های گذشته این باب به نمونه های تاریخی و داستانی از رجعت در امت های پیشین قبل از اسلام می پردازد. ذکر این نمونه ها نشان می دهد که پدیده بازگشت به دنیا در طول تاریخ بشریت مسبوق به سابقه بوده و منحصر به امت اسلام نیست.

باب ششم: وقوع رجعت در انبیاء و اوصیای گذشته (ع) در این باب به طور خاص به مواردی از رجعت انبیاء و اوصیای الهی در گذشته پیش از اسلام اشاره می شود. این بخش بر جنبه الهی و معجزه آسای رجعت تأکید دارد و آن را به عنوان یک قدرت الهی در مورد برگزیدگانش معرفی می کند.

باب هفتم: رجعت در امّت اسلام این باب به اثبات و تبیین رجعت در امت اسلامی می پردازد و روایات و دلایلی را مطرح می کند که وقوع این پدیده را در میان مسلمانان به ویژه شیعیان تأیید می کند.

باب هشتم: پیشینه رجعت انبیاء و ائمّه (ع) دلیل بر رجعت موعود (ع) این بخش به ارتباط میان رجعت انبیاء و ائمه گذشته با رجعت موعود یعنی حضرت مهدی (عج) و یارانشان می پردازد. این پیشینه ها به عنوان دلیلی بر امکان و وقوع رجعت در عصر ظهور و پس از آن مطرح می شوند.

باب نهم: وقوع رجعت شیعیان و غیر شیعیان در این باب به تفکیک میان رجعت مؤمنان خالص (شیعیان) و کافران و ستمگران (غیر شیعیان) پرداخته می شود. این بخش فلسفه رجعت را برای هر یک از این دو گروه تبیین می کند که یکی برای تکمیل تکامل و دیگری برای چشیدن کیفر دنیوی است.

باب دهم: اخباری در رجعت جمعی از انبیاء و ائمّه (ع) این باب به طور خاص به روایات و اخباری می پردازد که از رجعت جمعی از انبیاء و ائمه (ع) در دوران ظهور و پس از آن خبر می دهند. این بخش اهمیت حضور این شخصیت های بزرگ الهی در عصر رجعت را روشن می سازد.

باب یازدهم: اثبات وجود با عدم دولتی پس از دولت حضرت مهدی (ع) این باب به بررسی این نکته می پردازد که پس از دولت جهانی حضرت مهدی (عج) دولت دیگری نخواهد آمد و این امر با مفهوم رجعت و تکمیل سیر تکاملی بشر سازگار است. این بخش به نوعی به آینده تاریخ بشر پس از ظهور اشاره دارد.

باب دوازدهم: شبهات منکران رجعت و پاسخ آن ها آخرین باب کتاب به پاسخگویی به شبهات و ایراداتی می پردازد که از سوی منکران رجعت مطرح شده است. حر عاملی با استدلال های محکم و منطقی این شبهات را رد کرده و به استحکام هرچه بیشتر عقیده رجعت می افزاید. این بخش نشان دهنده جامعیت و عمق نگاه نویسنده به موضوع است.

فهرست منابع: در انتهای کتاب منابع و مراجعی که نویسنده برای نگارش این اثر از آن ها بهره برده ذکر شده است که خود نشان از دقت علمی و پژوهشی حر عاملی دارد و اعتبار مطالب ارائه شده را دوچندان می کند.

نقد بررسی و نظرات کتاب رجعت

کتاب «الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة» اثر شیخ محمد بن حسن حر عاملی بدون شک یکی از برجسته ترین و مهم ترین آثار نگاشته شده در زمینه رجعت در میان کتب شیعی است. اهمیت این کتاب نه تنها به دلیل نویسنده گرانقدر آن بلکه به خاطر جامعیت عمق استدلال و حجم عظیم روایات و آیاتی است که در آن گردآوری و تحلیل شده اند. علما و محققان شیعه این اثر را به عنوان یک مرجع اصلی و محوری در مباحث مربوط به رجعت می شناسند و به آن استناد می کنند. این کتاب به دلیل ساختار منظم و دوازده گانه خود که به تعداد ائمه (ع) تنظیم شده یک سیر منطقی و پیوسته را در اثبات این عقیده ارائه می دهد.

یکی از نقاط قوت اصلی این کتاب رویکرد استدلالی و پاسخگویی به شبهات است. حر عاملی تنها به نقل روایات اکتفا نکرده بلکه با تبیین فلسفه رجعت و ارتباط آن با اهداف الهی و سیر تکاملی انسان به عمق این پدیده می افزاید. او به خوبی نشان می دهد که رجعت نه صرفاً یک اتفاق خارق العاده بلکه جزئی از طرح بزرگ الهی برای تحقق عدالت کامل و اتمام مسیر تکامل انسان های برگزیده است. این تبیین ها به خصوص در باب های مربوط به فلسفه رجعت مؤمنان و کافران دیدگاه های جدیدی را برای خواننده فراهم می آورد و از صرف روایت گرایی فراتر می رود.

از دیگر نکات برجسته کتاب استناد به حدود هفتاد آیه از قرآن کریم است که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به مسئله رجعت اشاره دارند. این موضوع بنیان قرآنی این عقیده را تحکیم می بخشد و نشان می دهد که رجعت تنها یک باور روایی نیست بلکه ریشه های محکمی در کلام الهی دارد. علاوه بر این جمع آوری بیش از ۶۷۰ حدیث و دلیل از منابع معتبر شیعی این کتاب را به گنجینه ای از روایات در این زمینه تبدیل کرده است. این حجم بالای مستندات اعتبار و وزن علمی کتاب را به شدت افزایش می دهد و آن را به یک منبع قابل اعتماد برای پژوهشگران تبدیل می سازد.

نظرات پیرامون کتاب رجعت عموماً مثبت و حاکی از ستایش است. علمای شیعه این اثر را به دلیل دقت گستردگی مباحث و استحکام براهین به عنوان یک اثر مرجع توصیه می کنند. این کتاب نه تنها برای متخصصان علوم دینی بلکه برای عموم علاقه مندان به مباحث عقیدتی نیز قابل استفاده است اگرچه محتوای آن تخصصی است و نیاز به دقت و تعمق دارد. ترجمه روان و سلیس کتاب به فارسی نیز که توسط واحد پژوهش مؤسسه موعود عصر (عج) انجام شده دسترسی به این اثر را برای فارسی زبانان تسهیل کرده و امکان بهره مندی از آن را بیش از پیش فراهم آورده است. این ترجمه با حفظ امانت در متن و در عین حال روان سازی آن به خواننده کمک می کند تا مفاهیم پیچیده را به راحتی درک کند و از محتوای غنی کتاب بهره مند شود.

کتاب رجعت حر عاملی با ارائه بیش از ۶۷۰ حدیث و استناد به آیات قرآن نه تنها به اثبات رجعت می پردازد بلکه فلسفه عمیق این پدیده را در تکمیل مسیر تکامل مؤمنان و اجرای عدالت الهی برای ستمگران تبیین می کند.

راهنمای مطالعه کتاب رجعت

مطالعه کتاب «الإيقاظ من الهجعة بالبرهان علی الرجعة» اثر محمد بن حسن حر عاملی به دلیل ماهیت تخصصی و کلامی آن نیازمند رویکردی هدفمند و منظم است تا خواننده بتواند بیشترین بهره را از محتوای غنی آن ببرد. این کتاب گنجینه ای از استدلال ها و روایات پیرامون یکی از پیچیده ترین و مهم ترین عقاید شیعی یعنی رجعت است. برای درک عمیق تر و جامع تر مطالب پیشنهاد می شود مراحل و نکات زیر را در نظر بگیرید.

اولین گام آشنایی با مقدمات و مفاهیم پایه است. قبل از ورود به بحث های تفصیلی بهتر است ابتدا با تعریف لغوی و اصطلاحی رجعت و اهمیت آن در منظومه عقاید شیعه آشنا شوید. باب اول کتاب «مقدمات» به خوبی این بستر را فراهم می کند. درک اینکه رجعت چیست و چه جایگاهی در باورهای شیعی دارد به شما کمک می کند تا استدلال های بعدی را با دید بازتری دنبال کنید.

در گام بعدی تمرکز بر دلایل و براهین است. حر عاملی در باب های دوم و سوم به ترتیب به دلایل عقلی و نقلی (آیات قرآن کریم) برای اثبات رجعت می پردازد. این بخش ها بسیار حیاتی هستند؛ بنابراین با دقت به آیات و روایات استناد شده توجه کنید. تلاش کنید تا ارتباط میان این مستندات و مفهوم رجعت را درک کنید و به صرف خواندن سطحی اکتفا نکنید. می توانید آیات و روایات را یادداشت برداری کرده و با تفاسیر دیگر نیز مقایسه کنید تا به درک عمیق تری برسید.

سیر تاریخی و فلسفی رجعت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. باب های چهارم پنجم و ششم که به شباهت وقایع گذشته با امت اسلام و پیشینه رجعت در امت های پیشین و انبیاء و اوصیا می پردازند به شما کمک می کنند تا رجعت را نه تنها یک پدیده منحصر به فرد بلکه بخشی از سنت های الهی در طول تاریخ بدانید. این بخش ها به جنبه های فلسفی و حکمتی رجعت نیز اشاره دارند که درک آن ها می تواند به پذیرش منطقی تر این عقیده کمک کند.

در نهایت به بخش های مربوط به رجعت در امت اسلام و پاسخ به شبهات توجه ویژه داشته باشید. باب هفتم تا دهم به صورت خاص به رجعت در امت اسلام رجعت ائمه و شیعیان و غیر شیعیان می پردازند. این بخش ها جنبه های کاربردی و مصداقی رجعت را برای خواننده روشن می کنند. باب دوازدهم که به شبهات منکران رجعت و پاسخ آن ها اختصاص دارد بسیار مهم است. با مطالعه دقیق این بخش می توانید با ایرادات رایج آشنا شده و پاسخ های مستدل و منطقی حر عاملی را درک کنید. این امر به شما کمک می کند تا در مواجهه با ابهامات و پرسش ها از بنیان های محکمی برای دفاع از این عقیده برخوردار باشید. همچنین می توانید از فهرست منابع در انتهای کتاب برای پژوهش های بیشتر و ارجاع به متون اصلی استفاده کنید.

برای درک عمیق کتاب رجعت ابتدا با مفاهیم پایه و مقدمات آشنا شوید سپس بر دلایل قرآنی و روایی تمرکز کنید و در نهایت به شبهات و پاسخ های آن ها توجه ویژه داشته باشید تا به یک فهم جامع و مستدل دست یابید.

کتاب های نشر موعود عصر

نشر موعود عصر (عج) یکی از انتشارات فعال و تخصصی در زمینه مباحث مهدویت رجعت و آینده پژوهی از منظر اسلامی است. این انتشارات با هدف ترویج و تعمیق معارف اهل بیت (ع) و به ویژه فرهنگ انتظار و مهدویت آثار ارزشمندی را به چاپ رسانده است. کتاب «رجعت» اثر محمد بن حسن حر عاملی که به صورت الکترونیک نیز توسط این نشر ارائه شده تنها یکی از نمونه های فعالیت های گسترده این مؤسسه است. نشر موعود عصر تلاش می کند تا با ارائه کتب و نشریات معتبر و پژوهش محور به پرسش ها و نیازهای فکری جامعه در زمینه مباحث آخرالزمانی و ظهور پاسخ دهد و مبانی اعتقادی شیعه را تقویت کند.

این انتشارات علاوه بر کتاب های مستقل اقدام به انتشار ماهنامه ای تخصصی با عنوان «موعود» نیز می کند که به بررسی ابعاد مختلف مهدویت نشانه های ظهور و مباحث مرتبط با آن می پردازد. این ماهنامه به دلیل محتوای غنی و مقالات تخصصی خود مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و علاقه مندان به این حوزه قرار گرفته است. در ادامه به برخی از شماره های ماهنامه موعود که در رقبا به آن ها اشاره شده می پردازیم:

ماهنامه موعود – شماره ۲۳۰ ۲۳۱ و ۲۳۲

این سه شماره از ماهنامه موعود به احتمال زیاد به دلیل نزدیکی شماره های آن ها و موضوعات مرتبط به صورت یک مجموعه یا با تمرکز بر یک موضوع واحد منتشر شده اند. معمولاً ماهنامه های تخصصی مانند موعود در شماره های متوالی به ابعاد مختلف یک موضوع خاص می پردازند یا پرونده ویژه ای را دنبال می کنند. با توجه به رویکرد نشر موعود عصر می توان انتظار داشت که این شماره ها نیز به بررسی دقیق تر و عمیق تر مباحث مرتبط با مهدویت نشانه های ظهور وظایف منتظران یا تبیین ابعاد مختلف رجعت و حکومت جهانی امام زمان (عج) پرداخته باشند. این شماره ها می توانند شامل مقالات تحلیلی پژوهشی تاریخی و کلامی باشند که توسط اساتید و محققان برجسته این حوزه نگاشته شده اند و به تقویت بنیان های فکری علاقه مندان کمک می کنند.

ماهنامه موعود – شماره ۲۲۹

شماره ۲۲۹ ماهنامه موعود نیز به عنوان یکی از نشریات این مؤسسه به احتمال زیاد به موضوعات روز و چالش های فکری مرتبط با مهدویت پرداخته است. هر شماره از ماهنامه موعود تلاش می کند تا با انتخاب موضوعات جذاب و کاربردی مخاطبان را به مطالعه و تفکر در زمینه مباحث مهدویت تشویق کند. این شماره می تواند شامل مقالاتی درباره آخرین تحولات جهانی از منظر مهدویت نقد و بررسی شبهات رایج معرفی کتاب های جدید در این حوزه یا تحلیل روایات مهدوی باشد. هدف اصلی این شماره ها آگاهی بخشی و تبیین صحیح آموزه های مهدویت برای مخاطبان است تا از برداشت های نادرست و خرافات جلوگیری شود و فرهنگ اصیل انتظار ترویج یابد.

ماهنامه موعود – شماره ۲۲۷ و ۲۲۸

شماره های ۲۲۷ و ۲۲۸ ماهنامه موعود نیز همچون سایر شماره ها به عنوان بخشی از تلاش مستمر نشر موعود عصر برای بسط معارف مهدوی منتشر شده اند. این شماره ها نیز احتمالاً به موضوعات مهم و اساسی در زمینه مهدویت پرداخته اند که می تواند شامل ابعاد تاریخی کلامی اجتماعی و فرهنگی انتظار باشد. بررسی نقش زنان در دوران ظهور تحلیل شخصیت یاران امام زمان (عج) یا تبیین ابعاد عدالت جهانی در حکومت مهدوی از جمله موضوعاتی است که ممکن است در این شماره ها به آن ها پرداخته شده باشد. نشر موعود عصر با انتشار مداوم این ماهنامه نقش مهمی در زنده نگه داشتن فرهنگ انتظار و تبیین صحیح آموزه های مهدویت در جامعه ایفا می کند و به عنوان یک مرجع علمی و فرهنگی در این زمینه شناخته می شود.

کتاب های مرتبط

مطالعه کتاب رجعت اثر محمد بن حسن حر عاملی دروازه ای به دنیای وسیع تر مباحث کلامی و اعتقادی شیعه به ویژه در زمینه معاد و آینده تاریخ بشر می گشاید. برای تعمیق بیشتر در این حوزه و تکمیل دانش خود مطالعه کتب مرتبط که به ابعاد مختلف رجعت مهدویت و سایر مباحث آخرالزمانی می پردازند بسیار توصیه می شود. این کتاب ها می توانند از جنبه های مختلفی از جمله روایی کلامی فلسفی و تاریخی به درک جامع تری از این پدیده کمک کنند.

یکی از مهم ترین حوزه های مرتبط بحث مهدویت و ظهور حضرت امام زمان (عج) است. از آنجا که رجعت ارتباط تنگاتنگی با دوران ظهور و پس از آن دارد مطالعه آثاری که به تفصیل به این موضوع می پردازند ضروری است. کتاب هایی نظیر «کیفیت و چگونگی رجعت ائمه و انبیا و صالحان و کفار در زمان ظهور» و «رجعت» نوشته آیت الله العظمی حاج آقا حسین نوری از جمله منابعی هستند که به طور مستقیم به این بحث می پردازند. همچنین آثاری چون «بیان الائمة» از آیت الله سید مهدی موسوی اصفهانی و «المحجة فیما نزل فی القائم الحجة» از سید هاشم بحرانی نیز در این زمینه بسیار ارزشمند هستند و به تفصیل به روایات مربوط به رجعت و ظهور می پردازند.

کتاب های دیگری که به صورت تخصصی به مفهوم «رجعت» پرداخته اند شامل «رجعت» اثر علامه محمدباقر مجلسی (از مجموعه بحارالانوار یا به صورت مستقل) «رجعت» نوشته مرحوم میرزا محمدتقی موسوی اصفهانی (معروف به فقیه رجعت) و «رجعت» نوشته آیت الله محمدتقی بهجت (در قالب درس گفتارها یا مجموعه بیانات) می توانند مفید باشند. این آثار هر یک با رویکرد خاص خود به تبیین و اثبات رجعت از منظر روایات و استدلال های کلامی می پردازند.

علاوه بر این مطالعه کتبی که به مباحث کلی تر معاد زندگی پس از مرگ و نشانه های آخرالزمان در ادیان ابراهیمی می پردازند می تواند به درک عمیق تر زمینه بحث رجعت کمک کند. آثاری که به مقایسه دیدگاه های مختلف در زمینه بازگشت به دنیا در یهودیت و مسیحیت می پردازند نیز می توانند افق دید خواننده را گسترش دهند. همچنین مطالعه کتبی که به زندگی و آثار محمد بن حسن حر عاملی به ویژه کتاب بزرگ و مرجع او «وسائل الشیعه» می پردازند می تواند به درک بهتر روش شناسی و جایگاه علمی این محدث بزرگ در میان علمای شیعه کمک کند.

برای فهم جامع رجعت علاوه بر کتاب حر عاملی مطالعه آثاری چون «کیفیت و چگونگی رجعت ائمه» نوری «بیان الائمة» موسوی اصفهانی و آثار مرتبط با مهدویت و معاد دیدگاهی کامل تر ارائه می دهد.

سوالات متداول

رجعت در لغت و اصطلاح چه معنایی دارد؟

رجعت در لغت به معنای بازگشت و برگشتن است. در اصطلاح کلامی شیعه به بازگشت گروهی خاص از مؤمنان خالص و کافران سرسخت به زندگی دنیوی پس از مرگ و پیش از برپایی قیامت کبری اطلاق می شود. این بازگشت جنبه همگانی ندارد و مقصود از آن تکمیل سیر تکاملی برای مؤمنان و چشیدن کیفر دنیوی برای ستمگران است.

محمد بن حسن حر عاملی کیست؟

محمد بن حسن حر عاملی (۱۰۳۳-۱۱۰۴ق) فقیه محدث و عالم برجسته شیعه در قرن یازدهم هجری است. او مؤلف کتاب گرانسنگ «وسائل الشیعه» است که یکی از چهار کتاب اصلی حدیثی شیعه به شمار می رود. حر عاملی به دلیل دقت علمی تبحر در حدیث شناسی و جامعیت آثارش جایگاه ویژه ای در میان علمای شیعه دارد و یکی از ارکان فقه و حدیث شیعه محسوب می شود.

کتاب رجعت حر عاملی چه اهمیتی دارد؟

کتاب رجعت حر عاملی یکی از جامع ترین و معتبرترین آثار در اثبات و تبیین مسئله رجعت در عقاید شیعه است. اهمیت آن در گردآوری بیش از ۶۷۰ حدیث و استناد به حدود ۷۰ آیه از قرآن کریم برای اثبات رجعت است. این کتاب به دلیل عمق استدلال پاسخگویی به شبهات و ساختار منظم دوازده بابی مرجعی مهم برای پژوهشگران و علاقه مندان به این حوزه محسوب می شود.

موضوع اصلی کتاب رجعت چیست؟

موضوع اصلی کتاب رجعت اثبات و تبیین پدیده بازگشت گروهی از انسان ها (مؤمنان خالص و کافران ستمگر) به زندگی دنیوی پس از مرگ و پیش از قیامت است. این کتاب به دلایل قرآنی و روایی این باور فلسفه و حکمت آن و پاسخ به شبهات پیرامون آن می پردازد و جایگاه آن را در عقاید شیعی روشن می سازد.

این کتاب برای چه مخاطبانی مناسب است؟

این کتاب برای تمامی علاقه مندان به مباحث کلامی و اعتقادی شیعه به ویژه کسانی که مایل به درک عمیق تر مفهوم رجعت و جایگاه آن در منظومه فکری شیعه هستند مناسب است. دانشجویان علوم دینی پژوهشگران و هر شیعه ای که به دنبال مستندات قرآنی و روایی این عقیده است می توانند از محتوای غنی این اثر بهره ببرند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خلاصه کتاب رجعت ( نویسنده محمد بن حسن حر عاملی )" هستید؟ با کلیک بر روی کتاب، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خلاصه کتاب رجعت ( نویسنده محمد بن حسن حر عاملی )"، کلیک کنید.