تاثیر آب چغندر بر فشارخون
مصرف منظم آب چغندر ممکن است در کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشارخون بالا موثر باشد.
به گزارش مجله برترین ها، چغندر سرشار از نیترات است که در خون به اکسید نیتریک تبدیل میشود و به گشاد شدن رگهای خونی کمک میکند. همچنین آنتی اکسیدانهایی دارد که التهاب را کاهش میدهند و از سلولها در برابر آسیبدیدگی محافظت میکنند.
آب چغندر فواید زیادی برای سلامتی دارد اما اینکه آیا میتوان آن را هر روز مصرف کرد یا خیر، به عوامل زیادی بستگی دارد.
پزشکان ممکن است آب چغندر را به این دلیل که حاوی مقدار زیادی نیترات است برای فشارخون بالا توصیه کنند. با این حال آب چغندر فقط میتواند مکملی برای درمان فشارخون بالا باشد اما به تنهایی برای مقابله با برخی عوامل موثر بر افزایش فشارخون کافی نیست.
عوامل خطر فشارخون بالا
عوامل زیادی بر فشارخون تاثیرگذارند از جمله سن، سابقه خانوادگی و ژنتیک، نژاد و همچنین جنسیت. اما برخی عوامل دیگر مثل رژیم غذایی نامناسب، بیتحرکی یا کمتحرکی، کمخوابی یا نداشتن خواب با کیفیت و استرس هم میتواند باعث افزایش فشارخون شود.
استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی، ضد احتقان، قرصهای ضدبارداری هورمونی و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) هم میتواند در بالا بردن فشارخون نقش داشته باشد. از دیگر عوامل موثر بر فشارخون استفاده از مخدرهایی مانند کوکایین یا متآمفتامین است.
بعضی بیماریها مانند بیماری مزمن کلیه، سندروم متابولیک، اضافه وزن یا چاقی، آپنه خواب، مشکلات تیروئید و برخی انواع تومورها هم میتوانند افزایش فشارخون را به دنبال داشته باشند.
فشارخون بالا یک عامل خطر در بروز بیماریها و مشکلات قلبی است و بر نرخ بستری شدن در بیمارستان و مرگومیر تاثیرگذار است.
چقدر آب چغندر بنوشیم؟
تحقیقات درباره تاثیر آب چغندر بر فشارخون به نتایجی مختلف و دزهای پیشنهادی متفاوت منتج شده اما هنوز دقیقا مشخص نشده است که برای کاهش فشارخون چه مقدار باید آب چغندر نوشید. در یک متاآنالیز بزرگ، دزهای روزانه آب چغندر از ۷۰ تا ۵۰۰ میلیلیترــ از حدود یکچهارم لیوان تا دو لیوانــ متغیر بود.
مدتزمان تاثیر آب چغندر چقدر است؟
آب چغندر میتواند در عرض ۳۰ دقیقه تا سه ساعت پس از مصرف بر فشارخون تاثیر بگذارد. با این حال برخی تحقیقات نشان میدهد که این اثر، کوتاهمدت است و در عرض ۱۰ ساعت از بین میرود.
یک مطالعه نشان داد که نوشیدن روزانه آب چغندر به مدت ۱۴ روز، در مقایسه با نوشیدن کوتاهمدت آن، نتایج بهتری دارد. مطالعه دیگری هم دریافت که در افراد مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) که به مدت ۱۲ هفته هر روز ۷۰ میلیلیتر آب چغندر غلیظ مینوشیدند، کاهش مداوم فشارخون اتفاق افتاد.
آیا میتوان همزمان با مصرف داروهای فشارخون آب چغندر نوشید؟
به گزارش ایندیپندنت، حتی اگر از داروهای کنترل فشارخون استفاده میکنید، نوشیدن آب چغندر میتواند بیخطر باشد اما شرایط افراد متفاوت است، بنابراین قبل از مصرف روزانه حتما با پزشک مشورت کنید؛ زیرا در برخی موارد، ممکن است مصرف این نوشیدنی همراه دارو فشارخون را بیش از حد کاهش دهد.
علائم و نشانههای فشارخون پایین عبارتند از تاری دید، گیجی، سرگیجه، غش، حالت تهوع، خستگی، سردرد، گردندرد، کمردرد، تپش قلب، احساس ضربان غیرعادی، لرزش یا ضربان سریع یا شدید قلب.
معایب احتمالی
نوشیدن آب چغندر به دلیل رنگدانههایی که در آن وجود دارد، باعث میشود رنگ ادرار یا مدفوع صورتی یا قرمز به نظر برسد که البته عارضه جانبی بیضرری است و خطری برای سلامتی ندارد اما با توجه به آنکه چغندر هم مثل اسفناج، کلم سبز، ریواس، مغزها و شکلات مقدار بالایی اگزالات دارد، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد.
همچنین توصیه میشود هنگام خرید آب چغندر حتما برچسب محصول را برای دانستن قندهای افزوده آن بررسی کنید. زیرا مصرف بیش از حد نوشیدنیهای شیرین مشکلات سلامت مانند افزایش وزن، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی را به دنبال دارد.
برخی تحقیقات هم نشان دادهاند که مصرف زیاد نیترات ممکن است به تشکیل مواد سرطانزا در بدن کمک کند. از سوی دیگر، تحقیقات دیگری از این ایده حمایت میکنند که نیتراتها میتوانند در برابر برخی سرطانها مثل سرطان پستان، پوست، پروستات، کبد، ریه و مری از بدن محافظت کنند.
باید توجه داشت که نیترات موجود در فراوردههای گوشتی با نیترات میوهها و سبزیجات متفاوت است. نیتراتها را معمولا برای ماندگاری گوشت به آن اضافه میکنند و این نیترات بر خلاف نیترات بسیاری از میوهها و سبزیجات، فاقد آنتیاکسیدانهای مفید است. این تفاوت، نحوه فرآوریِ نیتراتها در بدن را هم تغییر میدهد و ممکن است به تشکیل مواد سرطانزا و افزایش خطر ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان روده بزرگ، کلیه و معده منجر شود.
نحوه مصرف چغندر
چغندر برای سلامت کلی مفید است؛ چه آن را بنوشید و چه بخورید زیرا هر دو سرشار از نیترات و مواد مغذی هستند، با این حال با خوردن خود چغندر فیبر بیشتری به دست میآورید.
نصف فنجان چغندر فقط ۰.۱۵ گرم چربی دارد، در حالی که میزان فیبر آن ۱.۷ گرم است. چغندر غنی از ویتامین کا، آ، سی و چندین ویتامین ب از جمله فولات (ب۹) است. مواد مغذی موجود در چغندر به سلامت استخوانها، تشکیل گلبولهای قرمز خون، رشد سلولهای سالم و بهبود جریان خون به مغز کمک میکند. خواص ضدالتهابی آن هم در کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماریهای مزمن نقش دارد.
متخصصان میگویند که رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوهها میتواند فشار خون را کنترل کند و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش دهد. یک رژیم غذایی حاوی انواع سبزیجات و میوهها در رنگهای متنوع بهترین راه دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن است.
پایان خبر مجله برترین ها
تاثیر آب چغندر بر فشارخون
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تاثیر آب چغندر بر فشارخون" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تاثیر آب چغندر بر فشارخون"، کلیک کنید.