افتتاح سد « قیز قلعه سی» و بهره برداری رسمی از سد «خداآفرین»/ حفظ یک میلیارد مترمکعب حقابه ایرا
با حضور مقام های رسمی ایران و آذربایجان بزودی سد «قیز قلعه سی» افتتاح می شود و با افتتاح آن، سد «خداآفرین» نیز به صورت رسمی به بهره برداری خواهد رسید.
به گزارش مجله برترین ها، با حضور مقام های دو کشور ایران و آذربایجان سد « قیز قلعه سی» به عنوان بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی استان آذربایجان شرقی با ظرفیت مخزن 62 میلیون مترمکعب در روزهای پایانی ماه جاری افتتاح می شود.
سد «قیز قلعه سی» در نتیجه رویکرد و سیاست “تعامل همه جانبه با همسایگان” از سوی دولت سیزدهم، در آستانه بهره برداری رسمی قرار گرفته و این پروژه 20 ساله قرار است طی روزهای آینده، با حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان افتتاح شود تا هر دو کشور از دستاوردهای اجرای این طرح مهم منتفع شوند.
در همین راستا سد «خداآفرین» نیز همزمان با افتتاح سد قیزقلعه سی به بهره برداری رسمی می رسد. سد خدا آفرین بخش اول طرح جامع خداآفرین است که در سال 1387 به بهره برداری رسید، اما برای بهره برداری حداکثری از ظرفیت آب ذخیره سازی شده در این سد، نیاز به اجرای سد قیز قلعه سی به عنوان بخش دوم این طرح جامع وجود داشت.
سد خداآفرین در فاصله 196 کیلومتری پایین دست سد ارس و 260 کیلومتری شمال شرقی تبریز بر روی رودخانه ارس، مابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان و با تکیه بر توانمندی مهندسان جمهوری اسلامی ایران احداث شده است. تکمیل و توسعه این سد که شروع آبگیری آن سال 1387 انجام شد، در قالب سد قیز قلعه سی در دو سال گذشته اجرایی شد و اکنون میزان پیشرفت پروژه به 100 درصد رسیده است.
ساختگاه طرح خداآفرین بر روی رودخانه ارس و در فاصله 220 کیلومتری تبریز واقع شده و نزدیکترین شهرها به این سد خمارلو، اصلاندوز، کلیبر و منطقه خداآفرین است، عملیات اجرایی سد قیزقلعه سی در سال 1385 آغاز شد و این در حالی است که در ادامه شاهد آبگیری اولیه سد خداآفرین در سال 1387 بودیم.
” غلامحسین بابایی” معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی درباره چند و چون بهره برداری کامل از سد خداآفرین و وابستگی بهره برداری کامل از ظرفیت این سد با افتتاح سد قیزقلعه سی می گوید: سد خداآفرین آب را ذخیره سازی می کند و در نبود سد قیزقلعه سی، این آب به سمت رود ارس رهاسازی می شد.
وی با بیان اینکه سد خداآفرین در بالادست و سد قیزقلعه سی در 12 کیلومتری پایین دست سد خداآفرین قرار دارد، افزود: با وجود سد قیزقلعه سی، امکان بهره برداری کامل و آبگیری از سد خداآفرین فراهم می شود؛ به طوری که 46 هزار هکتار در محدوده استان های آذربایجان شرقی و اردبیل تامین آب می شود این در حالی است که پیش از افتتاح سد قیزقلعه سی امکان تامین آب برای این منطقه فراهم نبود.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی یادآور شد که با افتتاح این سد، تامین یک میلیارد مترمکعب آب فراهم می شود و امکان آب اندازی کانال اصلی خداآفرین به طول 144 کیلومتر با بهره برداری از قیزقلعه سی فراهم شده است.
امضای توافقنامه همکاری مشترک در خصوص ادامه ساخت و بهره برداری مشترک از سدها و نیروگاه های خداآفرین و قیزقلعه سی بین روسای جمهور دو کشور در سال 1394 بود که در سال 1395 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و امروز به منظور افزایش ذخیره سازی سد خداآفرین و در شرایط اتمام عملیات اجرایی سد قیزقلعه سی و همچنین خداآفرین در آستانه افتتاح رسمی است.
با اطمینان می توان گفت که این طرح جامع که با توان و دانش مهندسان ایرانی و با اعتبار و سرمایه گذاری مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان طراحی و احداث شده است، برگی دیگر بر افتخارات صنعت آب و برق کشور افزوده است.
به دنبال بهره برداری از سد قیز قلعه سی حجم آب ذخیر شده در سد خداآفرین که در بالادست سد قیز قلعه سی قرار دارد از طریق کانال و شبکه پایاب به دشت های آذربایجان شرقی، اردبیل و جمهوری آذربایجان به میزان 2 میلیارد متر مکعب در سال تزریق خواهد شد و زمینه توسعه بخش های گردشگری، کشاورزی و نیز تولید انرژی برقابی فراهم خواهد شد.
تامین آب شبکه خداآفرین، تامین برق به میزان 270 گیگاوات ساعت در سال و تنظیم آب سالیانه به میزان دو میلیارد مترمکعب برای ایران و آذربایجان از جمله اهداف افتتاح سد قیزقلعه سی به شمار می رود.
از جمله ویژگی های منحصر به فرد این پروژه می توان گفت که سد قیزقلعه سی بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی استان آذربایجان شرقی است و با افتتاح این سد شاهد تامین آب بزرگترین شبکه آبیاری زهکشی شمال غرب کشور خواهیم بود.
تثبیت حفظ حق آبه 1 میلیارد متر مکعبی در سال با تشکیل لکه آبی در راستای حفظ منافع ملی ایران و پیچیدگی فنی و اجرایی تجهیزات هیدرومکانیکال را می توان از دیگر ویژگی های این پروژه عنوان کرد.
نکته اینکه با افتتاح این سد توسعه و رونق کشاورزی و اقتصادی منطقه و اشتغال آفرینی برای 10 هزار نفر ایجاد شده است.
پایان خبر مجله برترین ها
افتتاح سد « قیز قلعه سی» و بهره برداری رسمی از سد «خداآفرین»/ حفظ یک میلیارد مترمکعب حقابه ایرا
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افتتاح سد « قیز قلعه سی» و بهره برداری رسمی از سد «خداآفرین»/ حفظ یک میلیارد مترمکعب حقابه ایرا" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افتتاح سد « قیز قلعه سی» و بهره برداری رسمی از سد «خداآفرین»/ حفظ یک میلیارد مترمکعب حقابه ایرا"، کلیک کنید.